Besparen op je energierekening met een thuisbatterij

Wil je besparen op je energierekening? Een thuisbatterij kan hierbij helpen! Op deze pagina leggen wij je uit hoe jij kunt besparen op je energierekening met een thuisbatterij. Heb je momenteel een vast energiecontract of een variabel energiecontract? Dan kan het interessant zijn om over te stappen naar een dynamisch energiecontract in combinatie met een thuisbatterij. Laten we eerst kijken hoe de energiemarkt precies werkt, aan de hand van een voorbeeld.

Hoe werkt de energiemarkt?

Elektriciteit wordt verhandeld op de beurs. Ieder uur van iedere dag is er een andere prijs voor elektriciteit. De vraag naar elektriciteit en het aanbod van elektriciteit bepalen samen de elektriciteitsprijs. Is er veel elektriciteit beschikbaar, of is er weinig vraag naar elektriciteit? Dan is de elektriciteitsprijs in dat uur lager. Is er weinig elektriciteit beschikbaar of is er juist veel vraag naar elektriciteit? Dan is de elektriciteitsprijs in dat uur hoger.

De elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt veranderen 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In de onderstaande grafiek kun je goed zien wat het prijsverschil is op een willekeurige dag (in dit voorbeeld op 18 december 2022).

Elektriciteitsprijzen in Nederland, in kWh, op 18 december 2022

Hierboven heb je gelezen dat de prijs van elektriciteit op ieder moment anders kan zijn. Toch betaal jij waarschijnlijk op elk moment van de dag dezelfde prijs voor elektriciteit. De meeste mensen in Nederland hebben namelijk een vast energiecontract of een variabel energiecontract. Men kiest hiervoor omdat het zekerheid biedt over de energieprijzen. Meer informatie over uurprijzen kun je bijvoorbeeld vinden op de website van de ACM.

Heb je momenteel een vast of variabel energiecontract?

Met een vast of variabel energiecontract ben je verzekerd van vaste energieprijzen voor ieder uur van de dag. Gedurende de periode van jouw energiecontract betaal jij een vast tarief voor het afnemen van elektriciteit van het energienet. Je ontvangt ook een vaste terugleververgoeding voor eventueel opgewekte elektriciteit. Tot en met 2024 kun je daarnaast gebruik maken van de salderingsregeling, zodat je opgewekte stroom (met zonnepanelen) kunt verrekenen met de door jou gebruikte elektriciteit. Dat is simpel besparen op je energierekening!

Je kunt een vast energiecontract of variabel energiecontract het beste vergelijken met een verzekeringsproduct. Je verzekert je van vaste energiekosten gedurende een bepaalde periode. Jouw energieleverancier verdient aan de risicopremie die op de werkelijke energieprijs wordt gezet. Het is daarom te overwegen om over te stappen op een variabel energiecontract. In combinatie met een thuisbatterij ben je toch enigszins beschermd tegen dagelijkse prijspieken én ontloop je de risicopremie die je betaalt bij een vaste contractprijs. Hoe dit precies werkt lees je hieronder.

Heb je momenteel een dynamisch energiecontract?

Met een dynamisch energiecontract betaal je ieder uur van de dag een andere prijs voor de gebruikte elektriciteit. Je ontvangt ook op ieder uur van de dag een andere prijs voor eventueel teruggeveerde elektriciteit. In combinatie met een dergelijk energiecontract kun je op een aantal manieren geld verdienen aan jouw thuisbatterij.

Goedkoop opladen en duurder ontladen

Het is mogelijk om de thuisbatterij op ‘goedkope momenten’ op te laden en vervolgens te ontladen op momenten wanneer de elektriciteit duurder is dan de aanschafprijs. Het prijsverschil tussen deze twee momenten is jouw winst. Op 18 december 2022 had je een batterij van 5 kWh bijvoorbeeld kunnen laden om 06:00 tegen €0,20 per kWh. De kosten hiervan waren in totaal €1,00 (€0,20 * 5 kWh). Deze stroom is vervolgens om 17:00 te verkopen tegen €1,55 (€0,31 * 5 kWh). Met deze constructie verdien je ongeveer een halve Euro per dag. Onder deze omstandigheden verdien je jaarlijks €100 tot €200 aan het kopen en verkopen van stroom. Let op: Momenteel is het nog niet mogelijk om het laadschema van een batterij automatisch te koppelen aan de energieprijzen, omdat het nog niet ondersteund wordt in de software van omvormers. Wij ontvangen wel signalen dat de meeste fabrikanten deze toepassing in de toekomst in hun software gaan inbouwen. Voorlopig zul je zelf de marktprijzen in de gaten moeten houden, om jouw thuisbatterij aan te sturen. In het bovenstaande voorbeeld wordt uitgegaan van een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh. Wil je weten welke capaciteit thuisbatterij bij jouw situatie past? Stel je thuisbatterij installatie eenvoudig samen met onze configurator.

De laagste prijs benutten bij laden

In de grafiek hierboven zie je de energieprijzen van 18 december 2022. Je kon op deze dag energiekosten besparen door de thuisbatterij op te laden tegen €0,20 per kWh en deze stroom gedurende de rest van de dag te gebruiken. Vervolgens kon de batterij opnieuw geladen worden tegen €0,12 per kWh in de late avond. De gemiddelde prijs noteerde op €0,23 per kWh. Stel dat er in dit huishouden 10 kWh is verbruikt tegen gemiddeld €0,16 per kWh (€0,20 + €0,12 / 2). Dan is er met deze constructie €0,70 per dag verdiend (€0,23 – €0,16 * 10 kWh). Onder deze omstandigheden kun je jaarlijks tot €250 besparen op je energierekening, door het uitwijken naar de laagste prijzen gedurende de dag.

De hoogste prijs benutten bij ontladen

Ten slotte is de thuisbatterij ook te gebruiken om de stroom uit je zonnepanelen maximaal te benutten. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is om te ontladen op het duurste moment van de dag. In bovenstaand voorbeeld wordt de zonne-energie verkocht tegen €0,38 per kWh. De totale opbrengst zou €1,90 zijn, voor deze dag (€0,38 * 5 kWh).

De stroom zou minder waard zijn geweest wanneer deze direct wordt teruggeleverd op het moment dat hij is opgewekt. Op dat moment is er namelijk al veel aanbod van goedkope stroom uit zonnepanelen. De gemiddelde prijs tussen zonsopkomst en zonsondergang was €0,22 per kWh. De thuisbatterij zorgt voor een extra opbrengst van €0,80 op deze dag (€0,16 * 5 kWh). Er is bijna €300 extra te verdienen aan jouw zonne-energie wanneer deze situatie zich het hele jaar zou voordoen.

Dit is echter heel lastig te voorspellen. Het bovenstaande voorbeeld is tijdens een wintermaand. In de zomer, wanneer er nog veel meer aanbod is van zonne-energie gaat de prijs overdag nog veel verder omlaag. Het scenario wordt daarmee nog veel gunstiger dan hier voorgerekend. Wij hebben ervoor gekozen om toch dit wintervoorbeeld te hanteren, zodat jij een eerlijk (en eerder ‘conservatief’ dan rooskleurig) beeld krijgt van wat er in werkelijkheid te verwachten valt.

Zoveel mogelijk eigen zonnestroom gebruiken in het eigen huishouden

Ten slotte kun je een thuisbatterij uiteraard ook gebruiken om te doen waarvoor hij eigenlijk bedoeld is: zoveel mogelijk opslaan! De batterij wordt zo geconfigureerd dat de zonnestroom zoveel als mogelijk wordt gebruikt binnen jouw eigen huishouden. In de basis is dit een simpel concept. De batterij wordt altijd zo veel mogelijk opgeladen met eigen zonnepanelen-energie. De zonne-energie wordt teruggegeven aan de rest van het huishouden en aan het energienet als de batterij volgeladen is. De batterij wordt vervolgens pas ontladen als er minder elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt verbruikt. Je wordt hierdoor zo onafhankelijk mogelijk van het energienet. Alle energie die je opwekt probeer je zelf te gebruiken. En daarmee kun je flink besparen op je energierekening. Tip: kijk eens naar de hybride omvormers van SMA. Deze kunnen (samen met een Sunny Home Manager) de eigen opwek optimaal benutten aan de hand van het weerbericht en de aansturing van apparaten in huis.

Conclusie. Is een thuisbatterij nu al rendabel?

Ja. Een thuisbatterij kan financieel interessant zijn. De aanschafprijs van een thuisbatterij is in ieder geval voor een deel terug te verdienen door de batterij slim te gebruiken. Het is echter niet goed te berekenen of de batterij volledig terug te verdienen valt. Daarvoor spelen te veel factoren (zoals de voortdurend wijzigende energieprijzen) een rol. Doorgaans is een batterij met een grote capaciteit in verhouding goedkoper.

Vooropgesteld: De aanschaf van een batterij is inderdaad een grote uitgave. Maar vanaf dat moment ga je ook gegarandeerd lagere kosten betalen voor energie. Daarbij krijg je in combinatie met een dynamisch energiecontract en eventueel zonnepanelen meer zeggenschap over jouw energie en meer onafhankelijkheid van het energienet. Deze factoren zijn voor veel van onze klanten erg belangrijk. Heb je hulp nodig met het berekenen van jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op. Wij adviseren je graag.