Ben je benieuwd wat voor type batterijen er bestaan? Wij leggen je uit welke verschillende soorten batterijen er beschikbaar zijn. Er worden verschillende technieken gebruikt voor de opslag van elektriciteit. De bekende technieken zijn: lithium-Ion, lithium ijzer-fosfaat, lood-zuur en zoutwater batterijen. In de meeste gevallen zijn lithium-ion batterijen de meest geschikte en gangbare keuze. Alle grote merken thuisbatterijen werken met de lithium-ion opslagtechniek. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in de voor- en nadelen van de opslagtechnieken en de soorten batterijen. Zo helpen wij jou goed op weg bij het kiezen van een thuisbatterij. Bekijk hier welke batterijen wij allemaal in het assortiment hebben.
Lithium-ion batterij
Een lithium-ion batterij is de meest voorkomende soort thuisbatterij op dit moment. Er past veel energie in dit type batterij. De zogenoemde energiedichtheid is dus hoog. Een lithium-ion batterij levert bijvoorbeeld tot wel vier keer zoveel elektriciteit als een lood-zuur batterij van hetzelfde formaat. Daarnaast is de levensduur van lithium ion-batterijen relatief lang. Een gemiddelde batterij functioneert 10 tot 20 jaar in goede conditie.
Het functioneren van de batterij wordt geregeld door het zogenoemde Battery Management System (BMS). Dit systeem houdt in de gaten of een batterij correct functioneert. Ook zorgt het ervoor dat de batterij niet volledig wordt ontladen, want dan zou de batterij defect raken. Een van de nadelen van een lithium-ion batterij is bijvoorbeeld dat het systeem erg snel heet kan worden. Door de grote energiedichtheid is het systeem wat gevoeliger voor hitte. Het Battery Management Systeem houdt de temperatuur van de batterij in de gaten en schakelt het systeem uit wanneer het te heet wordt. Een ander nadeel van dit type batterij is de prijs. Door de hoge vraag naar grondstoffen als Kobalt en Lithium is deze soort batterijen relatief duurder dan de andere soorten batterijen op de markt. Bekijk hier onze lithium-ion batterijen.
Lithium ijzer-fosfaat batterij
De lithium ijzer-fosfaat batterij lijkt erg op de lithium-ion batterij maar gebruikt ijzerfosfaat als materiaal aan de kathode. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de lithium-ion batterij is de brandveiligheid. Een lithium ijzer-fosfaat batterij is stabieler en brandveiliger. Dit is de belangrijkste reden dat veruit de meeste types thuisbatterijen van het type lithium ijzer-fosfaat zijn.
De energiedichtheid van een lithium ijzer-fosfaat batterij is iets lager dan van een lithium-ion batterij. Wat betreft de levensverwachting van de batterij is er geen duidelijk verschil. De meeste lithium ijzer-fosfaat batterijen zijn prima in staat om 10 tot 20 jaar goed te functioneren. Bekijk hier al onze lithium ijzer-fosfaat thuisbatterijen.
Lood-zuur batterij
De lood-zuur batterij is misschien wel de bekendste soort batterij. Dit type bestaat al meer dan 160 jaar. Je kent hem bijvoorbeeld als start-accu in je auto. Ook is een noodstroom systeem in publieke gebouwen vaak uitgerust met lood-zuur batterijen. Het is dus een beproefde techniek, welke stabiel genoeg is om te gebruiken in een thuisbatterij systeem. Dit type batterijen heeft een simpele opbouw en is daarom relatief goedkoop en goed te recyclen aan het einde van zijn levensduur. Verder gaat de batterij gemiddeld 10 jaar mee. En daarbij wordt de batterij niet warm bij het gebruik.
Toch kennen lood-zuur batterijen ook enkele belangrijke nadelen. Dit type batterijen is aanzienlijk groter en zwaarder dan bijvoorbeeld opslag op basis van lithium-ion. Daarnaast kan een lood-zuur batterij niet goed tegen ontladen. Er moet meestal tot zo’n 40% a 50% van de elektriciteit in de accu blijven. Anders gaat de batterij defect. In een thuisbatterij systeem moet een lood-zuur accu dus behoorlijk groot worden. Heb je bijvoorbeeld 10 kWh aan opslagcapaciteit nodig? Dan is een 20 kWh lood-zuur batterij noodzakelijk. Wij hebben momenteel geen lood-zuur batterijen in ons assortiment.
Zoutwater batterij
De techniek achter de zoutwater batterij is pas sinds kort op grotere schaal toepasbaar. Dit type batterij is erg milieuvriendelijk, want de opslag is slechts gebaseerd op zout water en geleidende materialen zoals roestvrij staal. Daarnaast is het de verwachting dat een zoutwater batterij gemiddeld 15 jaar of langer meegaat. En er hoeft in al die jaren geen onderhoud gepleegd te worden aan het batterijsysteem. Verder is het fijne aan een zoutwater batterij dat de prijs per kWh op dit moment ongeveer gelijk ligt aan de andere systemen in de markt. Ten slotte heeft het systeem een groot laad-ontlaad bereik. Je kunt de batterij zonder problemen bijna volledig ontladen.
Het nadeel van de zoutwater batterijen is dat ze relatief weinig piekstroom kunnen leveren. Een gangbaar systeem kan in 2023 gemiddeld zo’n 500 Watt leveren. Ter vergelijking: een waterkoker verbruikt al gauw 2000 Watt. Kortom, de zoutwater batterij is een veelbelovende techniek. Dit type batterij is momenteel vooral geschikt is voor gebruik in situaties waarin een lager piekvermogen nodig is. Op dit moment worden de zoutbatterijen nog niet aangeboden bij de Nederlandse groothandels. Wij hebben daarom nog geen zoutwater batterijen in ons assortiment.