Op deze pagina geven wij je advies bij het kiezen van een thuisbatterij. Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Wij leggen uit waarop je moet letten bij het kiezen van een thuisbatterij. Door goed advies ben jij ervan verzekerd dat je de juiste batterij zult kiezen voor jouw situatie. Wij voorzien de volgende vijf stappen om te komen tot jouw ideale installatie.
- Stap 1. Huidige installatie bekijken. Is jouw omvormer geschikt voor een thuisbatterij?
- Stap 2. Het kiezen van de juiste capaciteit thuisbatterij.
- Stap 3. Het kiezen van een thuisbatterij met het juiste vermogen.
- Stap 4. Het kiezen voor een thuisbatterij met of zonder noodstroom functionaliteit.
- Stap 5. Kies een batterij met de juiste afmetingen en gewicht.



Stap 1. Je huidige installatie bekijken.
Misschien heb je momenteel al zonnepanelen? Dan is er ook een omvormer aanwezig. Bekijk of deze omvormer geschikt is om een thuisbatterij op te laden. Helaas is dit meestal niet het geval, tenzij je al een specifieke hybride omvormer hebt. Is de omvormer geschikt om een batterij op te laden? Dan kun je in de datasheet van de omvormer zien welk type batterij hierbij past. Kom je er niet helemaal uit? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.
Heb je momenteel nog geen zonnepanelen? Of is je omvormer momenteel niet geschikt om een thuisbatterij mee op te laden? Kies dan bij jouw thuisbatterij ook een geschikte omvormer, zodat je jouw thuisbatterij kunt koppelen aan jouw thuisinstallatie en eventueel aan je zonnepaneel installatie. Wij hebben een breed assortiment van omvormers beschikbaar voor alle soorten batterijen en soorten zonnepanelen. Heb je advies nodig of de omvormer van jouw keuze ook aansluit op je huidige zonnepaneel systeem? Neem contact met ons op, wij helpen je graag.
De omvormer is een belangrijk element in jouw thuisbatterij systeem. De omvormer zorgt ervoor dat het wisselspanning elektriciteitsnet in huis goed aansluit op de batterij met gelijkspanning. Wij geven op de productpagina’s van de batterijen duidelijk aan welke combinaties tussen omvormers en batterijen mogelijk is. Op die manier krijg jij een systeem dat het beste functioneert.
Kortom, kies een thuisbatterij die bij jouw situatie past door de volgende stappen uit dit stappenplan te doorlopen. Op de productpagina van de thuisbatterij van jouw keuze staan vervolgens ook de geschikte omvormers vermeld. Op die manier kun jij gemakkelijk een kant-en-klare installatie samenstellen!
Stap 2. Het kiezen van de juiste capaciteit thuisbatterij.
De belangrijkste eigenschap bij het kiezen van een thuisbatterij is de capaciteit. Dit is de hoeveelheid stroom die opgeslagen kan worden in de batterij. Capaciteit wordt uitgedrukt in de eenheid kilowattuur (kWh). De huidige systemen hebben een opslagcapaciteit van gemiddeld 5 tot 25 kWh per accu.
Ter vergelijking: Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ongeveer 15 kWh per dag aan elektriciteit. Huizen met een warmtepomp of een elektrische auto gebruiken meer. In zulke situaties is een verbruik tot wel 100 kWh per dag mogelijk. Dergelijke opslagvolumes zijn momenteel niet standaard leverbaar. Vraag bij twijfel meer advies over het kiezen van een thuisbatterij met de juiste capaciteit.
De keuze voor een bepaalde capaciteit thuisbatterij is dus vooral afhankelijk van jouw elektriciteitsverbruik. Stel je eigen thuisbatterij systeem samen met onze configurator!
Stap 3. Het kiezen van een thuisbatterij met het juiste vermogen.
De thuisbatterij en de omvormer moeten samen voldoende vermogen kunnen leveren om de apparaten van jouw keuze te voorzien van stroom. Dit wordt uitgedrukt met de term vermogen, in de eenheid Wattpiek. De thuisbatterij en de omvormer hebben beiden een eigen Wattpiek vermogen. De combinatie tussen deze twee apparaten bepaalt hoeveel stroom er tegelijkertijd geleverd kan worden aan de apparaten in huis.
We leggen dit uit met een voorbeeld. Wil jij bijvoorbeeld dat de thuisbatterij alle stroom kan leveren voor jouw waterkoker? Dan moet je eerst het vermogen van de waterkoker bekijken. Dit is bijvoorbeeld 2500 Watt (dus 2500 Wattpiek). Het vermogen van de thuisbatterij is bijvoorbeeld 3000 Wattpiek en de omvormer is 3500 Wattpiek. In dat geval is het mogelijk om de waterkoker te voorzien van stroom met gebruik van deze omvormer en thuisbatterij. Wanneer de omvormer of de thuisbatterij minder dan 2500 Wattpiek vermogen kunnen leveren is het in dit geval niet mogelijk om de waterkoker te gebruiken. In de praktijk zal het er dan op neer komen dat er alsnog een deel van de elektriciteit van het energienet wordt gebruikt om de waterkoker te voeden.
Stap 4. Het kiezen van een thuisbatterij en omvormer met noodstroom functionaliteit.
Je thuisbatterij gebruiken wanneer de stroom uitvalt? Sommige omvormers zijn hiervoor geschikt. De technische term hiervoor is ‘eilandbedrijf’. De omvormer van de batterij is dan geschikt om het thuisnetwerk te bedienen als ware op een eiland. Veel hybride omvormers beschikken over deze functionaliteit, maar er is altijd aanvullende apparatuur nodig. Er moet meestal een losse energiemeter worden geïnstalleerd bij de omvormer. Naast een geschikte omvormer voor het gebruik van eilandbedrijf moet dus ook de elektrische installatie worden aangepast.
Het moet bijvoorbeeld mogelijk zijn om het publieke elektriciteitsnet automatisch los te koppelen van jouw ‘eigen’ elektriciteitsnetwerk, om het systeem in eilandbedrijf te laten functioneren. In de producttekst van de batterijen staat duidelijk uitgelegd welke componenten nodig zijn om een installatie op die manier te laten functioneren. Heb je vragen over de producttekst? Wij geven je graag advies bij het kiezen van de juiste thuisbatterij.
Stap 5. Kies een batterij met de juiste afmetingen en gewicht.
Natuurlijk moet de thuisbatterij ook passen op de plaats waar jij hem wilt neerzetten. Doorgaans zijn thuisbatterijen best grote en zware producten. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt naar de afmetingen en het gewicht van de thuisbatterij. In de regel zijn de lithium-ion systemen de kleinste en meest lichte opslagsystemen die momenteel verkrijgbaar zijn.
Klaar? Installeren maar!
Je weet nu welke thuisbatterij het beste geschikt is voor jouw situatie. De producten kun jij direct bij ons aanschaffen, maar jouw installateur kan dit ook voor je doen. Verwijs hem gerust door naar onze website! Heb je nog geen vakbekwame installateur gevonden? Wij kunnen de producten bij jou installeren. Kijk hiervoor op onze installatie pagina. Of zoek zelf een erkend installateur via de website https://www.technieknederland.nl/ . Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je nog vragen hebt, of als je meer advies bij het kiezen van de juiste thuisbatterij nodig hebt.